* Унищожаване на вредители в София и региона * Над 12 години опит в борбата с неприятелите * Внос, продажба и доставка на продукти за Пест контрол * Гарантирани резултати *
Магазин Категории

0

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НАД 50 ЛВ       ДОСТАВКА ДО 24 ЧАСА     ПРЕГЛЕД ПРИ ПОЛУЧАВАНЕ       ВРЪЩАНЕ ДО 30 ДНИ    

 

Начало Продукти по вредители Препарати за хлебарки

Препарати за хлебарки

Вижте какви продукти предлагаме за борбата с хлебарки. Унищожаването на хлебарки има своите особености. Макар и да не е "ядрена физика", все пак е един вид занаят. Има своите специфики и трябва да се съобразите с някои неща. Почти винаги опръскването с подходяща отрова за хлебарки е наложително. Повечето препарати са течни концентрати и трябва да се разтворят във вода. Освен на етикета, можете да разчитате и на нашите оператори - задължително ще се свържем с Вас след направена поръчка, за да я потвърдим. Тогава можете също да попитате, каквото Ви интересува. Освен опръскването обаче, понякога се налага да използвате и други методи - например да поставите подходящи капани за хлебарки, които са неотровни и нетоксични. Обикновено те са с някаква примамка и хлебарките влизат в капана, където залепват. Допълнителен плюс е и ниската им цена. Геловете срещу хлебарки са стар и изпитан метод за контрол на неприятните насекоми. При тях препарата е под друга форма и може да се постави на електроуреди например.

 

Филтри
«1 2»
Страница 1 от 2
«1 2»

Хлебарките са сред най-често срещаните домашни вредители. Особено трудно е премахването им в помещения, където се приготвя храна и липсва добра хигиена. Освен че са неприятни на външен вид, наличието на големи количества хлебарки в дома води и до специфична неприятна миризма. Тя се отделя чрез секреции от устата им и през жлези, които се намират отстрани на тялото.

Хлебарките са изключително упорити и трудни за премахване насекоми. Те са издръжливи на третиране с химикали и са много бързо подвижни. Освен това са активни целогодишно. Ако искате премахването им да е дълготрайно, ползването на висококачествени отрови за хлебарки е задължително.

Наличието на тези насекоми в дома не е проблем, който може да се подценява. Тъй като те лазят от мръсни участъци към храна и обратно, съществува опасност да пренесат различни патогенни микроби, които да доведат до хранително натравяне и най-различни други болести, например диария, салмонела, дезинтерия и т.н..

За много хора екскрементите на хлебарките могат да бъдат силен алерген и да предизвикат нежелани алергични реакции като запушен нос, кихане и сълзене на очите. Понякога се стига дори до астматични пристъпи, които се характеризират със силна кашлица, затруднено дишане и хрипове.

 

Откъде се появяват

Хлебарките могат да влязат в дома ви по най-различни начини – чрез пазарски торби, канализация, внасяне на дърва за огрев и дори стари мебели. Те лесно намират пукнатини около прозорци, врати и вентилационни шахти. Дори и добре поддържани и чисти домове могат да бъдат нападнати от хлебарки, особено ако става въпрос за жилища в блокове, тъй като там те лесно мигрират между различните апартаменти. Хлебарките влизат в дома ви в търсене на храна, вода и удобни за живеене места. Веднага щом ги намерят, те се размножават изключително бързо и се превръщат в сериозна напаст.

Женските снасят микроскопични, подобни на кафяви зрънца яйца. По-дребните кафяви хлебарки (наричани още немски или Блата Германика) могат да дадат живот на 30-40 нови индивида всеки месец. Черните или т.нар. ориенталски хлебарки (Блата Ориенталика) се размножават малко по-слабо – около 15-20 бр.

За разлика от пчелите, термитите и мравките, този вид насекоми не съжителстват в централизирани колонии. Те обаче се движат в обособени райони, като се ориентират по миризмата на своите изпражнения. Екскрементите им приличат на прашинки черен пипер и лесно могат да бъдат забелязани от ДДД екстерминаторите, занимаващи се с изтребване на хлебарки.                   

Тези насекоми са най-активни през нощта. През светлата част от денонощието  обикновено се крият по различни дупки, пукнатини и други закътани местенца. Хлебарките са всеядни и налитат на всякакви видове човешка храна. Предпочитат най-вече такива, които са богати на скорбяла и захар.

За да се отървете от тези вредители ще ви се наложи да използвате комбинация от техники и да имате ясен план за действие:

 

  1. Почиствайте редовно

Поддръжката на добра хигиена е от съществено значение. Не трябва да се оставят капки разлята течност, трохи или храна на открито. В мивката не бива да има неизмити съдове. Купичките с храна на домашните любимци също трябва да са винаги чисти и без засъхнали по тях остатъци. Почиствайте редовно мазнината по котлоните. Мийте често пода с парцал и препарат. Изхвърляйте ежедневно кошчетата за боклук и премахнете всички купчини хартия, картони или стари вестници. В краен случай поне ги увийте добре в найлонови торби. Хлебарките обожават картонени кутии и вестници, затова в никакъв случай не ги оставяйте да се трупат в дома ви. Отстранете всички течове на тръби и други места, на които се натрупва влага – тези вредители обичат места с висока температура и влажност.

 

  1. Установете къде са местата, на които се крият

За да се изтребят ефективно хлебарките е много важно да проучите къде точно се крият те. Ако не локализирате всички тези зони, то проблемите ви най-вероятно ще продължат. Този вид насекоми обикновено предпочитат тъмни, топли и влажни места, най-вече в кухни и бани. Може да ги намерите най-често в различни процепи около тоалетните чинии, в пространствата под мивките, зад или под хладилника, миялната или печката, както и около кошчетата за боклук.

  1. Предотвратете влизането им

Всички дупки и пукнатини в дома трябва да се запълнят. На прозорците могат да се монтират комарници, а под вратите да се сложат четки, които да попречат на хлебарките да минават отдолу. Пукнатините около водопроводните тръби и канализацията също трябва да са добре запълнени с монтажна пяна или друг вид уплътнители.

  1. Използвайте висококачествени препарати и примамки

Доброто почистване на дома е важно, но само то едва ли ще ви помогне да се справите с проблема. Тъжната истина е, че рано или късно сблъсъкът ви с нашествие от такива гадинки е почти неизбежен. Затова в повечето случаи е необходима и употребата на различни препарати против хлебарки.              

На пазара съществуват много видове инсектициди и средства за борба с този вид насекоми. В онлайн магазина на Молекулите можете да намерите отлична селекция от такива препарати. Най-често те са под формата на течности, гелове или аерозолни спрейове. Има и такива, които представляват ядливи примамки или капани с атрактанти. В помещения, където пръскането с инсектициди е противопоказно (например библиотеки, музеи, компютърни зали и т.н.), може да се използват специални димки, чиито дим лесно влиза във всякакви процепи, пукнатини и трудно достъпни скривалища. 

Най-често използваните активни вещества в препаратите срещу хлебарки са: циперметрин, пиперонил бутоксид, имидаклоприд, цифенотрин, ламбда-цихалотрин и др. Изключително важно е преди употребата им да прочетете внимателно всички придружаващи ги инструкции. Това ще ви помогне да постигнете възможно най-добри резултати и същевременно да предпазите здравето си. Преди да третирате дома си с каквито и да е препарати за унищожаване на хлебарки, задължително приберете всичката храна и напитки, за да не ги замърсите по някакъв начин с инсектицида.

Спрейове против хлебарки

Ако използвате аерозоли, напръскайте добре всички райони, в които обичат да се крият вредителите. Избягвайте да пръскате стени, подове и плотове, тъй като те прекарват изключително малко време на подобни открити места. Дори и да преминат по тях, няма да се задържат достатъчно дълго, така че да абсорбират смъртоносна доза от отровата.

Капани и примамки

Примамките за хлебарки са много лесни и удобни за употреба в домашни условия. Те съдържат бавно действащи инсектициди, комбинирани с атрактанти, които да привличат този вид насекоми. Хлебарките ги поглъщат и след време умират. Тези примамки най-често са под формата на гелове, кубчета, листове с лепило и др.

Ключът за успех при употребата на този вид средства за борба с вредителите е поставянето им на правилното място. Геловете против хлебарки, които се нанасят с помощта на специална спринцовка, са много удобни за употреба. Те позволяват да се поставят множество точици гел с големината на грахово зърно, като се инжектират в труднодостъпни места като пукнатини и дупки, ъгли и т.н. Хлебарките не са привлечени от атрактантите на голямо разстояние. Те попадат на тях, вървейки по обичайния си път. Затова колкото повече точици гел наслагате по ъглите, толкова по-голяма е вероятността вредителите да попаднат на тях, да ги изядат и така да бъдат изтребени.

При консумирането на такъв тип примамки хлебарките не умират веднага. Тяхното действие е бавно, което се прави умишлено, за да могат заразените с инсектицида насекоми да се върнат в гнездата си и потенциално да заразят и останалите индивиди. Веднъж щом хлебарка е намерила и консумирала примамка с атрактант, тя обикновено умира за около 1-3 дни, като междувременно заразява останалите. Това се случва когато те изядат трупа ѝ или нейните изпражнения.

Професионална ДДД обработка

Ако въпреки усилията си и ползването на различни препарати срещу хлебарки не успявате да отървете дома си от тях, най-доброто решение е да повикате ДДД специалисти, които да ви помогнат в борбата с тези неприятни гадинки. Така ще сте сигурни, че проблемът ви е решен веднъж за винаги и досадните хлебарки скоро няма да се върнат при вас.

Екипът на Молекулите има дългогодишен опит, натрупан по време на над 30 000 обработки срещу хлебарки и всякакви други вредители. Фирмата е регистрирана в МЗ и РИОКОЗ и работи само с разрешени и одобрени от тях препарати и инсектициди. Нашите специалисти бързо и ефикасно ще премахнат проблема ви с хлебарките, като извършат посещение в най-удобното за вас време. 2

Виж още